Bedrijfsbezoek Bierbrouwerij Us Heit Bolsward

dinsdag 17 mei 2011


De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, dat maar liefst acht verschillende speciaalbieren brouwt. Voor het brouwen van Us Heit speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten Ook wordt er single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Na het tweevoudige destillatieproces heeft deze single malt whisky op verschillende vaten, zoals wijn-, en sherryvaten, liggen rijpen.

Met ruim 80 leden aanwezig werden we na een welkom van Jan van Zanden onze voorzitter, verdeeld in twee groepen. Onder het genot van koffie werd er druk met elkaar genetwerkt.

De rondleiding onder leiding van de eigenaar Aart van der Linde was bijzonder. Het kiemen van de gerst, het branden voor het kiemen voor de verschillende biersoorten, het vermouten en dan het destillatieproces met toevoegen van de hop geeft een wort waar een gist aan toegevoegd wordt. Door de gist toe te voegen aan het wort (warm suikerwater van de mash) wordt een maximum aan suikers omgezet in alcohol. Een gist wordt maximaal vier keer gebruikt en daarna verdwijnt de gist in het riool. Dit is nodig om de smaak van het bier identiek te houden. Het bier wordt bij 10 klanten op de tap verkocht en de rest gaat in losse flessen die met de hand verpakt worden naar de diverse verkooppunten.

Tevens wordt er een single malt whisky gestookt van dezelfde ingrediënten als het bier echter zonder de hop. Voor de whisky worden sherry en rode wijn vaten gebruikt die eenmalig zijn gebruikt. Deze vaten worden uit Spanje ingekocht en het hout van de vaten geeft de smaak aan het destillaat. Na 3 jaar wordt de whisky verkocht. Het alcohol promillage wordt op 40% gebracht. Na dit proces worden de vaten hergebruikt om azijn te maken.

Bij het op vaten liggen van de whisky verdampt er alcohol. In Schotland zie je dit bij stokerijen door de zwarte muren. Dit is een zwarte schimmel die kan groeien door de alcohol. Volgens Aart gaat in de toekomst de naam van Bolsward veranderen in Bolszwart.

Genietend van een glas Us Heit bier wordt nog lang en gezellig nagepraat en kunnen we terugzien op een zeer geslaagde bijeenkomst met dank aan de gastvrijheid van Aart van der Linde en zijn team.